Op bezoek bij een imker

Op bezoek bij een imker

Op bezoek bij een imker

 

Een imker is iemand die honingbijen houdt.  Meestal in speciale bijenkasten.

Vroeger werkten imkers met bijenkorven uit stro.  Soms zie je dat nog wel eens.

 

Met de klas kan je op bezoek gaan wij een imker.  Best gebeurt dit bij goed weer en in het voorjaar.  Dan zie je de bijtjes het meest vliegen.

Een bezoek bij een imker is niet gevaarlijk.  Je moet wel goed luisteren naar de imker en doen wat hij of zij zegt.  Zo mag je bijvoorbeeld niet vlak voor een bijenkast gaan staan.  Dan stoor je de bijtjes te veel en soms zou er wel eens eentje kunnen prikken.

Steken? Nee hoor

Een bijtje zal nooit zomaar steken!  Een bijtje steekt alleen als ze voelen dat hun bijennest in gevaar is.  Je moet bij een bezoek bij een imker dus heel kalm blijven.  Dan doen de bijtjes u helemaal niets.

Soms komt er wel eens een bijtje op je hand zitten.  Dat komt daar om uit te rusten omdat bijtjes nu éénmaal hard werken.  Dat is een mooie gelegenheid om het bijtje eens goed te bekijken.  Na een tijdje vliegt het bijtje wel vanzelf terug weg.

Je moet dus bij een bezoek aan de imker zo stil zijn dat je de bijtjes hoort zoemen.  Je moet niet roepen.  Ook felle bewegingen hebben ze niet graag.  Heel rustig blijven en goed rondkijken.

Meestal krijg je ook van de honing te proeven.  Dat is zoet en lekker.  Maar de smaak kan erg verschillend zijn.

Bloemen en planten


Imkers zijn heel begaan met de natuur rondom hen.  Imkers houden net zoveel van bloemen als de bijtjes van bloemen houden.  De meeste imkers werken dan ook aan de bloemen en bomen in hun omgeving.  Want vele bloemen rond het bijenvolk is niet alleen heel erg mooi, het levert ook lekkere honing op.

Jullie helpen de bijtjes toch ook ?  Vraag thuis om bloemen te planten om de bijtjes te helpen.  Doen hé!

 

Imker bij jou op school

Is het voor jouw klas niet mogelijk om bij één van onze imkers op bezoekte komen? Geen probleem! Dan komt er toch gewoon een imker naar jouw school toe!


Neem contact met ons op.

Onze lesgevers

Baudouin Maricou


Witte Bergenstraat 7

3200 Aarschot

baudouin.maricou@gmail.com


0499 10 20 03 

René De Backer

info@vbi.vlaanderen