Wat is honing?

Honing, wat is dat?

Honing, wat is dat?

 `

Honing is een zoete stof dat gemaakt wordt door de honingbijen. De imker kan een deel van de honing van het bijenvolk oogsten.  Honing is heel lekker en heeft veel verschillende smaken.  Deze smaken zijn verschillend door de bloemensoort waar de honingbij op vliegt.

Allerlei soorten


Wanneer je honing bij een imker koopt krijg je een potje met veel smaak in huis.  En bij een andere imker zal je een andere smaak gewaar worden.  Dat komt allemaal door de bijtjes en de soorten bloemen waar ze op vliegen. Zo heb je erg lopende honing maar ook honing dat vast is.  En de kleur gaat van spierwit via goudgeel naar donkerbruin en in verschillende tinten.  Een ervaren imker kan soms al van de kleur de smaak en de bloemensoort voorspellen waar de bijtjes op gevlogen hebben.

Niet gewoon maar suiker


Sommige mensen zeggen dat honing gewoon suiker is maar dat is niet helemaal juist.  Er zitten in honing vele andere stoffen in die zeer goed zijn voor onze gezondheid.  Maar je mag de honing dan niet opwarmen.  Zo uit de pot is het lekkerst en zo gaan alle gezonde delen recht in je buikje.

Jonge kinderen


Men zegt ook wel eens dat honing niet gezond zou zijn voor kinderen.  Dat is enkel zo voor heel jonge meisjes en jongens die nog geen één jaar oud zijn.  In feite heeft dat niets met de honing te maken maar met een bacterie (een ziekmakend piepklein beestje) dat wel eens in honing voorkomt.  Vanaf de verjaardag van één jaar mag je volop honing eten; dan kan dat beestje geen kwaad meer doen.  Het is veel  beter en gezonder een beetje honing te proeven dan naar een snoepje te grijpen.

Hard werken


Om een beetje honing te maken werken onze bijtjes heel erg hard!  We mogen onze bijtjes erg dankbaar zijn en daarom moeten we vooral genieten van hun honing.