Peuters en kleuters

Peuters en kleuters

Jong geleerd, is oud gedaan!

Om ook de kleuters en peuters te betrekken in ons bijenverhaal, werken we samen met Van Driel Publishing uit Brugge. Terry Van Driel, de zaakvoerder van deze uitgeverij, hoopt met dit materiaal vele kinderen te enthousiasmeren voor het vak van Imker en bovenal de liefde voor de bijen. Immers jong geleerd is oud gedaan!

Het lesmateriaal centreert zich rond het verhaal van ‘De bijtjes van Julliette en Juliaan’, geschreven door gepassioneerd imker Peter de Clerck. In dit verhaal nemen we kinderen mee op ontdekkingstocht naar wat onze kleine bezige bijen allemaal doen.  

Juliette en Juliaan nemen het nu van ons over. Zij zullen jullie alles vertellen over hun lesmateriaal. Zoemmm je met hen en de bijtjes mee?

Juliette en Juliaan


Wat BIJ-zonderleuk dat je er bent. Wij zijn imkers Juliette en Juliaan en jullie welkom in de wondere wereld van de honingbijen. Op deze pagina laten we je kennis maken met ons (les)materiaal op maat van peuters en kleuters.


Eigen logo
Verandering en verwondering beginnen bij de jongste kinderen. Daarom hebben de kleuters en peuters zelfs een eigen VBI-KIDS logo. Een bij met een hartje. Een hart voor bijen, een hart voor kinderen. Ons bijtje draagt de naam: ZOEMPIE.

Webshop
Wil je graag een of meer van de producten aankopen? Je kunt ze bestellen bij iedere (online) boekhandel of direct bij de uitgever zelf. Klik op onderstaande knop en je wordt dan doorgstuurd naar de webshop van Van Driel Publishing.


TIP! Leden van het Vlaams Bijeninstituut en leden van het leerkrachtenplatform KLASSE ontvangen 10% korting. Vraag de kortingscode aan via
info@vbi.vlaanderen of ga naar de website van Klasse.

De bijtjes van Juliette en Juliaan


Zoek de bloem en leer samen met imkers Juliette en Juliaan over het leven van de bijen. Een vrolijk en educatief kinderboek over de bijen voor kinderen vanaf 2 jaar.

De sterktes van het boek:

  • Rijke en doelgerichte woordenschat.
  • Degelijke inhoud op niveau van de kleuter, waar je iets mee kan.
  • Aandacht voor diversiteit, niet stereotiep.
  • Eenvoud en aantrekkelijkheid.
  • Tekst op rijm waar kleuters (en kleuteronderwijzers) zo van houden.
  • Basis om een thema uit te werken.
  • Kansen om brede onderwijsdoelen te koppelen.
  • Teksten in het Frans en in het Nederlands.

Kamishibai vertelplaten

Helemaal terug van weggeweest is het kamishibai-verteltheater.

Speciaal voor scholen, bibliotheken en andere vertelmomenten zijn van 'De bijtjes van Juliette en Juliaan' ook  kamishibai vertelplaten verkrijgbaar.

koop kamishibai bijen peuter en kleuter
Brochure achtergrondinformatie - Pagina 2-3
Brochure achtergrondinformatie - Pagina 4-5
Brochure achtergrondinformatie - Pagina 6-7
Brochure achtergrondinformatie - Pagina 8-9
Lesmateriaal bijen leerklacht kleuteronderwijs

Voorbeeldpagina's


Hiernaast zie je enkel voorbeeldpagina's om je een idee te geven van de brochure.

Netzoals het boek en de kamishibai-vertelplaten is ook deze brochure tweetalig. Namelijk in het Nederlands en het Frans.

Kinderboek bijen winkelkar

Betrouwbare achtergrondinformatie


Bij elke pagina, uit het verhaal van De bijtjes van Juliette en Juliaan, hebben wij extra informatie over de honingbijen voorzien in deze brochure.

Deze informatie sluit naadloos aan bij het boek en de kamishibai-vertelplaten. Het biedt enerzijds meer inhoud en achtergrond bij het verhaal en kan antwoorden bieden op de eventueel (vele) vragen van kinderen.

Het koninginlied
Bijen maken de lekkerste honing. Met soms wel meer dan 60.000 bijen in één kast. Anders dan wij hebben bijen geen koning, maar enkel een koningin. Eén keer in haar leven maakt ze haar vlucht en daarna legt ze duizenden eitjes.

Smeer de stembanden en zing fijn met ons mee. Speel het koninginnenlied hier gratis af:

Kinderboek bijen winkelkar

Tijdlijn


Wanneer worden de darren geboren? Wanneer de koningin en de werksters? Met deze tijdlijn heb jij en je kinderen een handig en kleurrijk overzicht over de geboorte van de bijen.