Op bezoek bij een imker

Op bezoek bij een imker

Op bezoek bij een imker

 

Een imker is iemand die honingbijen houdt.  Meestal in speciale bijenkasten.

Vroeger werkten imkers met bijenkorven uit stro.  Soms zie je dat nog wel eens.

 

Met de klas of vereniging kan je op bezoek gaan bij een imker.  Best gebeurt dit bij goed weer en in het voorjaar.  Dan zie je de bijtjes het meest vliegen.

Een bezoek bij een imker is niet gevaarlijk.  Je moet wel goed luisteren naar de imker en doen wat hij of zij zegt.  Waar je aan moet denken is dat je niet voor de vliegopening gaat staan, want dan zit je middenin hun aan- en uitvliegroute.

Steken? Nee hoor

Een bijtje zal nooit zomaar steken!  Een bijtje steekt alleen als ze voelen dat hun kolonie in gevaar is.  De meeste bijtjes gaan dood als ze je geprikt hebben, dus je snapt wel dat ze daar niet als eerste aan denken. Als je kalm blijft heb je het minste last van de bijtjes en soms is dat niet makkelijk!.

Soms komt er wel eens een bijtje op je hand zitten.  Dat komt daar om uit te rusten omdat bijtjes nu éénmaal hard werken.  Dat is een mooie gelegenheid om het bijtje eens goed te bekijken.  Na een tijdje vliegt het bijtje wel vanzelf terug weg. 

Bloemen en planten


Als je imker bent dan is de kolonie zelf minstens even belangrijk als wat er om hun heen gebeurt. Je kunt je voorstellen dat als er in de buurt geen bloemetjes zijn waar de bijtjes hun nectar en stuifmeel vandaan kunnen halen, dat ze dan in de problemen komen! Ze moeten dan immers veel verder vliegen om te halen wat ze nodig hebben. Gelukkig zorgen de meeste imkers dat er genoeg bloemen en planten in de buurt zijn waar de bijtjes nectar en stuifmeel kunnen halen die ze nodig hebben om hun larvjes eten te geven. 


Jullie helpen de bijtjes toch ook ?  Vraag thuis om bloemen te planten om de bijtjes te helpen.  Doen hé!

Onze lesgevers

Geert Steelant

Rudi Van Hese


René De Backer

Wilt je in contact komen met 1 van onze lesgevers stuur ons dan een e-mail.