Hoe wordt honing gemaakt? Verzamelbijen verzamelen nectar die ze mee terug nemen naar de korf. Werkbijen mengen nectar met hun enzymen, die ze tot 3x toe aan elkaar doorgeven. Deze vloeistof wordt vervolgens in de cellen van de honingraat geplaatst waar het water verdampt. Heeft de honing de juiste dikte in de cellen dan worden de cellen zorgvuldig afgedekt met een deksel.
De smaken, dikte en kleur van honing kunnen verschillend en dat komt door de bloemensoort waar de honingbijtjes op vliegen. Zo heb je erg lopende honing maar ook honing dat vast is. En de kleur kan gaan van spierwit via goudgeel naar donkerbruin.
Bij babies tot 1 jaar oud moet je voorzichtig zijn met honing. Niet omdat de honing slecht is, wel omdat er soms een bacterie in de honing kan zitten die hele jonge kinderen ziek maakt. Dat hele kleine beestje (bacterie) zit in de grond en omdat bijtjes soms in contact komen met aarde, kan dit beestje voorkomen in honing. Na 1 jaar worden kinderen niet meer ziek van honing eten.
Een bijtje weegt 90 mg en vervoert 40 mg aan honing. Dat is bijna de helft van haar lichaamsgewicht. Moet je je voorstellen dat je de helft van wat jij weegt meesleept over 2 km! Zoveel is dat!
Bijtjes halen per jaar 30 kg aan stuifmaal naar de bijenkast. Komt overeen met 30 pakken suiker.
Een bij moet 4000 bloemen langs gaan om 1 eetlepel honing te maken. Dat noem ik pas hard werken!
©VBI-KIDS is onderdeel van het Vlaams Bijeninstituut vzw. Alle rechten voorbehouden.